proaktywnie.pl

Wybór jest twoją siłą!

Nie jesteś zalogowany.

#1 2008-05-16 07:56:40

Phoenix
Administrator
Od: Tarnowskie Góry
Serwis

Zmiana studiów

Drodzy Forumowicze,

Ostatnio zastanawiałem się, czy na pewno wybrałem dobry kierunek studiów. Studiuję pierwszy rok Informatykę i ekonometrię, jestem po pierwszej sesji, zbliża się druga. Widzę, że totalnie mnie to nie kręci. Męczę się ucząc się tych przedmiotów i nawet nie widzę siebie w tym zawodzie po studiach bo widzę, że w ogóle mnie to nie interesuje. Obecnie chciałbym studiować coś związanego z grafiką, reklamą, coś co mnie ciekawi i chce się tym zajmować. Problem jest oczywiście w przekonaniu rodziców... "Skończ licencjata, magistra zrobisz z czego będziesz chciał". Nie zadaję w tym temacie żadnego pytania po prostu chcę się z Wami tym podzielić i może poprosić o wszelkie rady, czy warto, czy nie warto...

Z góry dziękuję!

#2 2008-05-16 12:52:31

Ukash
PROaktywny ;)

Re: Zmiana studiów

Jeżeli chcesz to zrób to! Jesteś już w takim wieku że lepiej wiesz od rodziców co jest dla Ciebie dobre. Musisz brać sprawy w swoje ręce żebyś potem nie miał do rodziców pretensji. Wydaj mi się że na studia też poszedłeś za namową rodziców "bo to są studia z perspektywami, dobrze będziesz zarabiał". Rodzice chcą na pewno dobrze, ale nie widzą twojego punktu widzenia. Wytłumacz im to wszystko, wydaje mi się że zrozumieją. Z drugiej strony słyszałem (bo jeszcze studia przede mną) że na pierwszym roku są nudne przedmioty dopiero później zaczyna się coś interesującego.

#3 2008-05-16 13:12:25

Phoenix
Administrator
Serwis

Oglądałem sobie co będę miał na dalszych latach i nie za bardzo mnie to interesuje. Dokształcam się sam w dziedzinie grafiki, projektowania, www itp., ale często brak mi czasu bo muszę się uczyć by jako tako zdać egzaminy na studiach, po których i tak nie będę robił tego, co chcę. Marna perspektywa, zmarnowany czas. Niby będę rok do tyłu, ale lepiej patrzeć na to jako na dwa lata do przodu smile

#4 2008-05-16 17:17:07

helmut
Aktywny
Od: Śląsk

Też jestem na pierwszym roku, również mam wątpliwości co do tego czy dobrze wybrałem. Podobno tak ma każdy - może warto porozmawiać z doradcą zawodowym?
Wydaje mi się to bardzo rozsądne aby najpierw skończyć inżyniera/licencjata a magisterkę zrobić z dziedziny która, po doświadczeniach w zdobywaniu inżyniera/licencjata, będzie wybrana w pełni świadomie z uwzględnieniem wielu zmiennych itp. itd.

#5 2008-05-17 15:19:07

lolita
PROaktywny ;)

hej:)
ja też mam podobna sytuacje. zamierzam rowniez zmienic kierunek a nawet miasto studiowania.
obecny kierunek wydaje się mało perspektywistyczny, bo humanistyczny i mysle ze ciezko moze byc ze znalezieniem dobrej pracy.. to powoduje ze nie mam motywacji do nauki i tez mi sie nudzi na tych studiach i raczej nie interesuja mnie... dlatego postanowiłam uderzyc na akademie ekonomiczna;) dodam ze tez jestem na I roku, i myśle ze lepiej wczesniej niz pozniej..
a moze uda mi sie 2 kierunki, to byłoby cos!

#6 2008-05-17 21:27:51

deon
Administrator
Od: Warszawa
Serwis

Pheonix: co by się stało, gdybyś teraz zacząl od zera nowy kierunek? Co się stanie jak pójdziesz za radą rodziców?

Go! Cabbage go! Just do it!

#7 2008-05-18 11:31:52

Phoenix
Administrator
Serwis

Gdy zacznę nowy kierunek: Będę studiować to co mnie naprawdę interesuje. Nie będę podchodzić do egzaminów i zaliczeń "byle zdać". Nauczę się rysować wink Będę się uczyć rzeczy, których uczyłem się na obecnych studiach "w wolnej chwili".

Gdy pozostanę na tym kierunku: Będę studiować to, z czym w ogóle nie wiążę przyszłości, co mnie w ogóle nie interesuje. Po prostu będę się męczyć z każdym, "nudnym" przedmiotem.

#8 2008-05-18 15:37:52

kasenka
Zespół Proaktywnie

czyli z tego co mówisz, to najlepiej żebyś szedł za głosem serca wink
po co robić coś co cię nie bawi tylko po to, żeby robić tego więcej w przyszłości. jak dla mnie bez sens. trudna decyzja i dlatego należy tylko do ciebie.

by wędrować nawet drogą rozkopaną.

#9 2008-05-18 17:22:07

deon
Administrator
Serwis

Pheonix: jest coś takiego co się nazywa ekologią celu i oznacza wpływ twoich decyzji i osiągnięcia celu na Ciebie i twoje otoczenie. Przykład: ktoś chce awansować, ale oznacza to więcej pieniędzy za cenę zmniejszenia czasu dla rodziny i wydłużonych godzin pracy. W zależności co dla tej osoby jest ważne taką podejmie decyzję.

W każdym przypadku decyzja będzie zależna od tego co jest dla Ciebie ważne i od tego jak te ważne rzeczy możesz realizować. Najlepiej gdybyś się zastanowił najpierw nad tym co dla ciebie ważne niezależnie od decyzji, którą chcesz podjąć. Z tego co piszesz to ważne jest robienie tego, co Ci się podoba, ale ważne jest też zdanie rodziców (pytanie co dla nich jest ważne). Co jeszcze bierzesz pod uwagę gdy podejmujesz decyzje?

W tej chwili to czas sesji zdaje się, więc też to ma wpływ na twoje postrzeganie sytuacji. Co jeszcze?

Gdy będziesz miał tę listę ważnych rzeczy to przeanalizuj swoje decyzje pod tym kątem.

#10 2008-05-18 17:45:08

Phoenix
Administrator
Serwis

Tak, dokładnie. Ważne jest dla mnie to, że chcę robić to co lubię. Zdanie rodziców jest istotne, ale to ja mam wiedzieć co chcę w życiu robić. Brałem pod uwagę też koszty, nowa szkoła jest płatna. W związku z tym, że aktualnie dorabiam właśnie poprzez to co chcę studiować myślę, że uda się to bardzo dobrze połączyć i sam sobie zarobię na studia. Wpływ też miało to, że zauważyłem iż wolałem na egzaminy / zaliczenia nauczyć się tylko po to by zdać, a resztę czasu przeznaczyć na doskonalenie się w "mojej" dziedzinie, co jak widać, sensu nie miało. Tak, sesja też ma swój wpływ, a to dlatego, że teraz widzę jak moje aktualne studia przebiegały. Wykucie, zdanie, zapomnienie, bez sensu.

#11 2008-05-18 23:52:56

deon
Administrator
Serwis

Jak myślisz, czego rodzice chcą dla Ciebie? Na ile jesteś w stanie upewnić się, że uwzględniasz ich punkt widzenia/potrzeby podejmując decyzję o nowym kierunku?

Z założenia rodzice chcą dobrze dla swoich dzieci. Proponuję się go trzymać i zastanowić głębiej co tak naprawdę chcą Ci powiedzieć.

Do kiedy chcesz podjąć tę decyzję?

#12 2008-05-19 04:45:27

Phoenix
Administrator
Serwis

Czego chcą? Konkretną odpowiedź pewnie usłyszę jak im powiem o moim pomyśle.
Decyzję chcę podjąć jeszcze w tym semestrze, aby ewentualnie bez problemu złożyć papiery do nowej szkoły na czas.

#13 2008-05-19 20:20:31

deon
Administrator
Serwis

Moja historia z licemu z rezygnowaniem z religii. W momencie kiedy poznałem ich zdanie było stanowczo za późno na przygotowanie dobrej pozycji negocjacyjnej wink.

Zastanów się, jak chcesz, żeby zareagowali na twoją propozycję. Kolejne pytanie, jak ten pomysł przedstawić, tak, żebyś mógł go przedyskutować (a nie przewalczać).

#14 2008-05-19 23:27:36

jederman
Zespół Proaktywnie

Phoenix, ja podejdę do tego może z trochę innej strony. Czy sam wybrałeś informatykę? Czy wybrali Ci ją rodzice?
Zastanów się też, czy nie jest czasami tak, że nie podobają Ci się studia, ponieważ musisz zrobić Tyle Nudnych i Niepotrzebnych Rzeczy, które musi robić każdy student informatyki, a których potem nigdy nie wykorzysta... Tzn. czy nie chcesz czasami iść na łatwiznę? Wiesz, każde osiągnięcie, każdy sukces, ma przyczepiony do siebie "price tag".

A z tym, że do egzaminów uczysz się tylko aby zaliczyć, a resztę czasu poświęcasz na coś, co "lubisz", to mam dziwne wrażenie, że większość moich znajomych, jak i ja sam, tak ma/miała. Zawsze robienie czegoś innego (czego robić nie musimy) wydaje nam się po prostu łatwiejsze i przyjemniejsze.

Jeszcze na koniec... zastanów się czy rodzice nie mają racji smile i czy czasami za lat powiedzmy 5 nie będziesz tej decyzji żałował.
Cóż, mam wrażenie, że wprowadziłem trochę negatywizmu... ale myślę, że powinieneś się faktycznie głęboko zastanowić, czy to jest to, czego chesz.

#15 2008-05-20 05:20:28

Phoenix
Administrator
Serwis

Chciałem iść na ekonomię myśląc, że mnie zainteresuje, ale, że nie dostałem się, a drugi kierunek wybrałem informatyka to przyjęli mnie tu. Na początku myślałem, że mnie to zainteresuje, wystarczy tylko przebrnąć przez te nudniejsze przedmioty, ale jak zerknąłem na siatkę zajęć na następne lata to wcale tak ładniej nie jest. Masz racje, na pewno nie podobają mi się studia przez to, że muszą robić "tyle nudnych i niepotrzebnych rzeczy". Pójście na łatwiznę? W sumie każdy z nas mógłby studiować każdy kierunek i też coś takiego można stwierdzić, pytanie czy każdy widzi się dalej na tym kierunku jako w zawodzie. Może jakbym się bardziej przyłożył to byłbym dobrym programistą, ekonometrykiem, ale z tego co widziałem nie sprawia mi to najmniejszej przyjemności, a wątpię, że po studiach zacznę to lubić.

Może nie robienie tego, czego nie musimy, wydaje się łatwiejsze, tylko robienie tego, co chcemy robić i to lubimy sprawia, że łatwiej to przychodzi.

#16 2008-08-07 13:37:51

wow
PROaktywny ;)
Od: Szczecin
Serwis

Moi drodzy!
Ja swoje pierwsze studia ukończyłem 7 lat temu, kierunek - marketing (licencjat). Ponieważ były to studia zaoczne, mogłem przez cały ten czas pracować. W tym czasie zmieniałem firmy jak przysłowiowe rękawiczki, po to, aby odnaleźć swoje "miejsce na ziemii". Dwa lata po ukończeniu licencjata, zapisałem się na uzupełniające studia magisterskie, kierunek  - zarządzanie. Po studiach mieszkałem trochę w Warszawie szukając znowu "miejsca na ziemii". Urodził się syn, wróciłem do "gniazdka". Zmieniłem pracę, wybudowałem dom, urodziła sie córka. Od czterech lat pracuję w jednej firmie, ale znowu stwierdziłem, że to nie to. Zapisałem się na studia podyplomowe. Niedawno je ukończyłem. Zamierzam zmienić zawód.
Tak wyglądało moje życie, oczywiście w wielkim skórcie. Jak widzicie w życiu nie raz trzeba podjąć jakąś odważną decyzje, bedziemy zmieniać zdanie. To nic złego, ważne żeby być szczęśliwym. Nie bójcie się podejmować odważnych decyzji. Musicie wyeliminować ze swojego życia słowo "porażka" i zamienić je słowem "wynik".

Badania pokaują, że ludzie w swoim życiu podejmują 70% błędny decyzji. Jaki z tego wniosek?

"Buszując w zbożu" (czyt.www), natknąłem sie na pewien artykuł, z którego to wynikało, że przeciętny amerykanin, w ciągu całego swojego życia, zmienia aż siedem razy miejsce zamieszkania. Niesamowite, co?

Pozdrawiam.
Artur

#17 2009-12-11 23:05:40

kiero
Aktywny
Od: Wrocław
Serwis

Można też powiedzieć, że informatyka pod pojęciem uczelni to nie nauka programowania takiego co robi większość programistów. Tam uczą Cię rozumieć i wymyślać nowe algorytmy i je optymalizować, a do tego jest potrzebna bardzo dobra znajomość matematyki, której na studiach informatycznych jest dużo. Większość ludzi się dziwi dlaczego tak jest, bo przyszła się tutaj nauczyć pisać programów co najlepiej jest nauczyć się samemu, a nie na wyższej uczelni. Ja tam w najbliższej przyszłości chcę pisać programy bo to jest moja pasja, lecz w przyszłości może się tak zdarzyć, że rynek programistów będzie przesycony i przerzucę się na pracę jako analityk algorytmów (takich osób jest stosunkowo mało) i będę miał dalej zapewnione działanie (dlatego właśnie robię te studia, żeby się tego nauczyć). Nie wspominam, też że pasjonuje mnie także działanie w biznesie, dlatego działam w stowarzyszeniu studenckim, które jest symulacją firmy. Zamierzam zdobyć też tam dużo przydatnego doświadczenia, a także poznać wartościowych ludzi smile

#18 2010-02-02 23:57:22

Folmi
PROaktywny ;)
Od: Bromberg
Serwis

No i nadszedł czas kiedy i ja mam podobny dylemat co twórca tematu.

Studiuję teleinformatykę na UTP, pierwszy rok - zapowiada się masakrycznie nudno. Kiedy patrzę na listę przedmiotów na 2gim roku wcale nie zapowiada się lepiej. Wybrałem ten kierunek, bo w moim mieście nie ma zbytnich alternatyw, brak publicznej uczelni z normalną informatyką. No i też trochę liczyłem na to, że telekomunikacja mnie zainteresuje co się okazało błędem. Też na to, że teleinformatyka wiele od normalnej informatyki się nie różni - kolejny błąd. Początkowo myślałem, że już trudno, będę się uczył byle zdawać a na boku, sam się będę uczyć tego co mnie interesuje, jednak problem w tym że nie zostaje mi na to za wiele czasu.

Chciałbym zmienić kierunek, uczelnię i miasto. Zastanawiam się nad informatyką stosowaną na UMK. Przedmiotów mniej i bardziej związane z zainteresowaniami, uczelnia przyzwoita (ba, nawet lepsza), miasto obok więc jeszcze nie tak daleko, brak problemu z lokum. Problem: przekonanie rodziców.

Zrobiłem bilans plusów i minusów. Teraz proszę o feedback drogich forumowiczów wink, ludzi, którzy pomogą mi spojrzeć na to wszystko z boku i podjąć właściwą decyzję.

Plusy

+ kierunek bardziej związany z zainteresowaniami:
1 rok - na UTP pod tym względem masakra jakaś. na UMK:
matematyka elementarna
algebra liniowa
fizyka elementarna
UNIX (!)
nauka w przykładach (nie wiem co to)
programowanie proceduralne (!)
nauka i technika w społeczeństwie

2 rok - 5 przedmiotów, na UTP - 7 przedmiotów głównie związanych z telekomunikacją [w tym tylko 2 związane z informatyką]
3 rok - dalej niewiadomo bo ani na UTP ani na UMK nie ma jeszcze

nie traciłbym czasu na naukę przedmiotów niezwiązanych z zainteresowaniami
a nawet jeżeli będą takie niezwiązane to będzie ich mniej

uczelnie w rankingach:
UTP - 66 miejsce
UMK - 10 miejsce
nie żeby to miało dla mje wielkie znaczenie, jestem świadom że większości rzeczy będę musiał nauczyć się sam
chociaż dziwny ten ranking bo wg niego UKW jest na 62, wyżej niż UTP o.O

+ odcięty od świata mógłbym się łatwiej skupić na nauce

+ nie traciłbym czasu na dojazd, a stypendium pokrywałoby koszty lokum
6min. drogi na uczelnie, UTP - 60 min.

Minusy

- rok w plecy (z drugiej strony: i tak będę miał wink nic dziwnego, bo kompletnie niezmotywowany do nauki byłem i zdanie sesji teraz będzie prawdziwym wyzwaniem, poza tym i tak mogę się sam uczyć programowania, uczelnia wiele mi w tym nie pomoże)

- wszystkie te związane z mieszkaniem poza domem i współdzieleniem pokoju/domu (z drugiej strony plus: samodzielność, współlokator=przyjaciel)

- dziewczyna tylko w weekendy/święta (z drugiej strony: i tak do tej pory wiele w tygodniu nie mogliśmy się widzieć)

- net tylko u mnie w domu (ale jest na uczelni która jest blisko, poza tym patrz "+ odcięty od świata", poza tym bezprzewodowy kiedyś można..)

- wysiłek związany ze zmianą (który może okazać się tego warty. wedle J.Spencera który napisał "Gdzie jest mój ser?")

always be rockin' never gonna fuck up

#19 2010-06-05 20:33:00

CHochlik
Nowy

mając perspektywe wielu znajomych starszych ode mnie którzy mają rok czasmi dwa lata w plecy stwierdzam, że tryb życia w dzisiejszych czasach został wywrócony do góry nogami. Najważniejsze jest to aby robić w życiu wszystko z pasją!

Stopka forum